RSV Noord 1 RSB schoolschaakkampioen 2013

V.l.n.r.: Mick, Alexander, Sebastiaan, Cedric en Circe

Groeiend Erasmiaans Schaakfestijn met een mooie toekomst

Oude blaadjes vallen van de boom, maar nieuwe komen er voor terug. Dat is de belangrijkste conclusie van het 3e Erasmiaans Schaakfestijn. Een flink aantal teams die we als 'vaste klant' van het schaaktoernooi mochten rekenen hebben we dit jaar niet teruggezien. Maar een aantal scholen, die actief met het schaken bezig zijn, kwamen met grote aantallen naar het Erasmiaans, zoals de RSV en de obs Eduard van Beinum. Die waren samen goed voor de helft van de inschrijvingen. Een flink aantal scholen kwam met drie of vier teams zoals de Piramide, de Stelberg, Samsam en de VOS. Opmerkelijk en verheugend was de komst van de basisschool Müllerpier. Drie teams van kinderen die het schaken gewoon zoals vroeger thuis hebben geleerd en op school (nog) niet echt actief zijn. Jongens, pak ook eens een bord en stukken in de klas. En ga vooral zo door en laat ons volgend jaar jullie vorderingen zien.

Waar we nog blijer van worden is dat dit toernooi voor het merendeel van de kinderen het eerste schaaktoernooi was waar ze ooit aan meegedaan hebben. Er waren kinderen die al lang schaken en dat zelfs al op een echte schaakclub doen, maar er waren nog veel meer jongens en meisjes die nog maar net de regels van het spel kennen en in korte tijd toch al zo enthousiast geworden zijn dat ze wel eens echt met hun klas naar een schaaktoernooi wilden. En gelijk hebben ze; het was vandaag net een schoolreisje en een (denk)sportdag in één. We vermoeden dat veel kinderen vandaag wel behoorlijk de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen en op school of thuis wat vaker het schaakbord en de stukken tevoorschijn zullen halen. Die komen natuurlijk volgend jaar weer terug en dan gaan we weer superveel plezier maken en nog beter spelen.

Verheugend is dus dat de groei van de schaakboom vooral bij de kleintjes plaatsvindt. Allemaal groene blaadjes die nog lange tijd mee kunnen en stapje voor stapje beter kunnen worden. Het toernooi van de D-groep was dan ook een ongekend succes en kende een verdiende winnaar met 17 punten in de Eduard van Beinum 1. Op de eerste zeven plaatsen vinden we zeven verschillende scholen terug. Een goed teken voor de toekomst.

In het C-toernooi eiste het altijd sterke team van de Stelberg de eerste prijs op. Heel overtuigend werd dat gedaan, al kwam de Piramide 1 nog gevaarlijk dichtbij. De RSV Noord eindigde op de derde plaats. Op al deze scholen wordt al jaren fanatiek geoefend en veel van deze kinderen zullen ook individueel uitgroeien tot goede clubschakers.

Het B-toernooi kende een ongemeen spannend verloop. Twee teams op de eerste plaats met 16 matchpunten. Allebei 7 wedstrijden gewonnen en twee gelijke spelen. Hoe moet dat dan? Er werd gekeken naar wie de meeste partijtjes gewonnen had (een soort doelsaldo) en daarom werd de Eben-Häezerschool 1 net voor de Admiraal de Ruyterschool 2 kampioen van deze groep. Op de derde plaats eindigde alweer een team van de RSV, maar nu uit Rotterdam-Zuid. Het kampioensbal was ook een thriller van de bovenste plank. Wat kan schaken dan ontzettend spannend zijn. Vier borden, één team. Niet allen jouw prestatie telt, maar die van allemaal.

De hoeksteen was de kampioen van vorig jaar in de B-groep en wilde nu dit kunststukje natuurlijk in de A-groep herhalen. Ze kwamen tot 14 punten en haalden daarmee de derde plaats. Maar volgend jaar komen ze zeker weer op herhaling en zijn dan misschien wel de grote kanshebber. Ook hier weer twee teams met 16 punten. En hier was het verschil nog kleiner: Maar één gewonnen partij. Gelukkig bestaan deze teams uit ervaren spelers die hun zenuwen waarschijnlijk wel in bedwang kunnen houden. Glorieuze kampioen van de Schoolschaakkampioenschappen voor teams van de Rotterdamse Schaakbond is het eerste team van de RSV Noord geworden. Titelverdediger van het vorig jaar de Admiraal de Ruyterschool moest nu genoegen nemen met de tweede plaats, maar deed dat heel sportief. Ze waren net zo blij met die schitterende beker als alle andere prijswinnaars. Beide teams mogen samen naar het Nederlands Kampioenschap dat later dit jaar gehouden wordt.

Alle uitslagen en standen kunnen jullie vinden op deze site. Kijk er naar en geniet nog eens een beetje na. Voor dit verslag vinden wij de eindstand eigenlijk niet zo erg belangrijk. Wij zijn het helemaal eens met het motto van de Olympische Spelen: Deelnemen is belangrijker dan winnen. We wensen natuurlijk wel de twee teams die zich voor het Nederlands kampioenschap geplaatst hebben heel veel succes en duimen ervoor dat ze maar veel partijtjes winnen. Zo zijn we dan ook wel weer. Zet 'm op.

Tijdens de prijsuitreiking was na deze lange schaakdag nauwelijks nog energie over (bij de organisatie en de kinderen) om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Dat gaan we nu maar eens rechtzetten en daarom beginnen we met bedankjes:

Allereerst werd het toernooi op amusante wijze geopend door Nicole Stolk-Luyten. Zij verving Fred Teeven, die door persoonlijke omstandigheden niet bij ons kon zijn. Het vinden van de juiste toon was haar wel toevertrouwd en zij mocht dan ook misschien wel de mooiste prijs van de dag in ontvangst nemen: Een exemplaar van het Rotterdams schaakspel.

De Rotterdamse Schaakbond heeft al het schaakmateriaal gebracht en gehaald en bovendien de wel erg forse bekers ter beschikking gesteld. Die maken wel indruk als de kinderen daarmee maandag de klassen langs mogen gaan.

De mensen met de groene petjes, die er zorg voor droegen dat alle kinderen aan de tafels volgens de regels speelden. De groene petjesmannen die de indeling van de wedstrijden verzorgden en dat was geen kleinigheid met zo'n groot toernooi. De groene petjes dames achter de bar in de kantine, die de hele dag een vlotte aanvoer van drinken, fruit en snoepjes verzorgden. Er is heel, heel hard gewerkt om het iedereen naar de zin te maken. Onze vaste schaakbeer Alex van de Pionnetjes uit Schiedam, die heel wat tegenstand van aanstormende talentjes aan zijn bord zag verschijnen. Margreet van Schaakkunst die met kleine koopjes veel kinderen lokte en ook Jozuas heeft veel kinderen (en ouders) kunnen vermaken met het Raindropchess. Het schaakstukkenmuseum die alle inzenders van een ontwerp met een prijs beloond heeft. En die prijzen zijn niet mis. Daar kan je leuke dingen van doen. Hetzelfde geldt voor de prijzen die voor de kleur- en tekenwedstrijd uitgeloofd zijn door de Schoolschaakkoepelerasmus. Dat zijn toch leuke dingen voor de kinderen.

Zeker niet onvermeld mag het Erasmiaans Gymnasium blijven. Niet alleen mogen we zomaar van de aula, kantine en gymzalen gebruik maken, maar ook was op vrijdagmiddag alles al klaar gezet door veel leerlingen onder leiding van Ab en zijn team. Geweldig. Allemaal heel hartelijk dank.

Tijdens de inschrijvingen in de weken voor het toernooi bleek in dit opzicht de Eduard van Beinumschool zich al in positieve zin te onderscheiden. Deden vorig jaar nog mee met drie teams, dit jaar waren dat er 16! Er wordt hier op school om schaakborden gevochten die van klas naar klas gaan. Dit horende heeft de organisatie gemeend jaarlijks een nieuwe toepasselijke prijs in het leven te roepen: De aanmoedigingsprijs. De Eduard van Beinumschool krijgt voor elke klas die dit jaar met schaken begonnen is een schaakbord met stukken.

Ook zijn er heel veel foto's geplaats door onze vaste fotograaf en gewaardeerde webmaster Ab Scheel. Kijk ernaar en zoek of je er bij staat. Heb je zelf nog een leuke foto of een verhaaltje dat je de moeite waard vindt, stuur het naar onze webmaster, die plaatst dat op de site. De meest aansprekende inzending krijgt weer een prijs. Want op prijzen geven, zijn wij dol.

Tot ziens allemaal op het volgend Erasmiaans Schaakfestijn!

Namens de organisatie,

Frank Thoma